Koncertszervezés: Vitelki Edit 06-30-9351-605

Demjén Ferenc biográfia

Demjén Ferenc néven már született és valószínűleg születni is fog ember a földön, de Rózsi csak egy van.˝
Presser Gábor 1991.március.16

Demjén Ferenc az egyik, ha nem a legnépszerűbb Magyar énekes. A diósgyőri acélcsalád gyermeke 24 évesen egy átmulatott éjszaka után került szoros kapcsolatba a zenével, azóta is sikert sikerre halmoz.

Demjén Ferenc 1946. december 21-én született Diósgyőrött, akinek édesapja a helyi vasgyár mérnökeként dolgozott, akit miután politikai okok miatt kirúgtak állásából, a család 1951-ben Budapestre költözött. Rózsi testvérével, Istvánnal sokáig zenélt együtt majd szétváltak az útjaik. Demjén a kezdetekben basszusgitározott és énekelt a Számum, a Dogs, a Liversing, a Vates, majd a Meteor, a Sakk-Matt, és a Tűzkerék együttesekben, majd 24 évesen a Moulin Rouge-ban kötött ki, ahol 1970 nyarán egy átmulatott éjszaka után találkozott Bergendy Istvánnal, aki elhívta saját csapatához. Szövegíróként először a Jöjj vissza vándor dallal debütált, majd jöttek a további slágerek.

1970 őszétől a Bergendy már minden szombaton az E-klubban játszott, hétvégenként ötezer embernek. Igazán országosan az 1970-es szilveszteri TV műsorból ismerhették meg őket, ahol először kihagyták a csapatot a műsorból, de egy csúszásnak köszönhetően szerencsére mégis énekelhettek. Rózsi a Bergendyben Latzin Norberttel írta a legjobb dalokat, bár első
“Beat ablak “c. lemezükön még külföldi slágerek feldolgozásait adtak elő. De sokan emlékezhetnek még a legendás Ifjúsági Parki fellépésekre, ahol a Bergendy is játszott. Első igazi koncertjük 1971-ben, a Kisstadionban volt és akkor léptek fel először igazi, nagy látványossággal. Egyik tagjuk például szamurájnak volt öltözve, egy szál fürdőgatyában játszott, ketten pedig levágatták a hajukat kopaszra így tüntettek az akkoriban tiltott hosszú haj viselése mellett. Egy évvel később jött a Táncdalfesztivál, amelyen másodikak lettek az Úgy szeretném c. dallal, viszont a Darabokra törted a szívemet az akkori hatalom nem engedte előadni.

1973-ben megjelent Hétfő c. lemezük volt az első dupla nagylemez, amelyről az Iskolatáska című dal lett az egyik sláger, amit Demjén Hajdú Sándor dalára írt. A történet szerint, amikor Rózsi behozta a verset, a következő szavakkal adta át a zeneszerzőnek: Na, te, mázlista, megint a te dalodra írtam a legjobb szöveget! A dalban szereplő Peti egyébként létező személy, Bergendy István öccsének a fia. Egy évvel később Rózsi dalt írt Eszményi Viktóriának illetve megírta a Szellemvasút c. slágert, aminek eredeti szövegét a cenzorok nem engedélyezték. Ugyanis a dalnak az volt a slusszpoénja, hogy minek jegyet venni a szellemvasútra, mert ha valaki kimegy az utcára, sokkal vadabbat lát, mint a Vidám Parkban. És hát hogy nézne ki egy szocialista ország, ahol nagyobb horror van körülöttünk, mint a szellemvasúton. 1976-ban megjelent a “Fagypont fölött mienk a világ” majd ezt követően egy sikertelen Jazz lemezzel is előrukkolt a Bergendy.

Az a csapat, ahol Demjén hét évet töltött, és amelyen keresztül az undergrund életből áttért egy profi, televízióban, rádióban és lemezeken megjelenő együttesbe. Akkor nyílt igazán lehetősége új dalokat, szövegeket írni, és előadni olyan helyeken, amelyek nem kifejezetten a klubokra korlátozódtak. 1977-ben kilépett a Bergendyből és megjelentette első szólólemezét, Fújom a dalt címmel, amelyről a “Mikor elindul a vonat “c. dala vált klasszikussá. Dalokat irt Katona Klári bemutatkozó lemezére is majd a Metronóm fesztivált követően jött létre a Volán által támogatott V’Moto-Rock formáció, amelynek megalakulását Kovács Kati - az együttes egyik tagjának akkori felesége - majdnem szó szerint szétverte, ugyanis amikor Rózsi megérkezett hozzájuk éppen teniszeztek és az ütővel véletlenül úgy fejen találta a bemutatkozó tárgyalásra érkező szövegírót, hogy azon nyomban összeesett.

1986-ban Rózsi szöveget írt a Szerelem első vérig c. filmhez, ami az év egyik legnagyobb slágere lett. Az éneket eredetileg Karácsony Jánosnak szánták, aki nem vállalta. Így vált egyértelművé, hogy nem jöhet szóba más, mint Demjén, és megtörtént az, ami csak nagyon ritkán, hogy találkozott egymással a dal és az énekes. A filmet egymillió kétszázezren látták a mozikban és a film címadó slágere nyolc hónapig vezette a slágerlistát, de egy rossz lemezgyári döntés miatt csak negyvenezer darabot adtak el belőle kislemezen. Egy évvel később elkészült a film folytatása szintén Rózsi slágerével. Ekkor már érezhetőek volt a V’Moto-Rock-on belüli nézetkülönbségek, és mindenki máshol kereste a nagy kiugrás lehetőségét. Végül 1989-ben az együttestDemjén hivatalosan is feloszlatta.Demjén 1988-ban, Amerikában járt és New Yorkban ismerkedett meg Rebeccával, a harmadik feleségével, akivel jelenleg vidéken él. A Hard Rock Cafe-ban találkoztak méghozzá úgy, hogy a mellékhelységbe igyekvő hölgyet Rózsi felbuktatta.

A rendszerváltozást követően szólókarrierbe kezdett és az óta szinte évente jelent meg új nagylemeze. 1991-ben először koncertezett a Budapest Sportcsarnokban tizenkétezer ember előtt, amit utána még nyolcszor megismételt. Egyébként DemjénFerenc “Rózsi” beceneve egy ízetlen szójáték rövidítése, amit méltósággal visel, bár néhányan Rőzsének is szólítják a zenészkörökben. Megtörtént, hogy egy felkészületlen rádióriporter élő adásban kérdezett rá mit is jelent a “Rózsi”. A választ jótékony homály fedi már. Egyébként a sztár néha súlyos alkoholproblémákkal is küzd, de jelenlegi felesége és a vidéki élet hangulata átsegíti a problémás időszakokon. Rózsi 1996-ban munkásságért megkapta a Magyar Köztársasági érdemrend tiszti keresztjét, és még ebben az évben 50.-ik születésnapját egy fantasztikus koncerttel ünnepelte meg. Ugyanebben az évben betétdalt irt a Honfoglalás c. filmhez, majd 2001-ben a Sacra Corona c. filmben is megszólaltak szerzeményei.

2002 szeptemberében pedig felejthetetlen koncertet adott a Kisstadionban, ahol Lerch István a V’Moto-Rock tagja finom célzásként egy palack ásványvizet adott át Rózsinak a színpadrálépés pillanatában.Demjén Ferenc eddig közel 150 albumon közreműködött és a felmérések szerint pedig a legtöbbet játszott magyar dalok listáján szintén az ?erzeményei állnak az első helyen.
2003. októberében jött a megrázó hír, miszerint nagylábujját amputálni kellett. Mi a rajongók nagyon aggódtunk kedvencünkért, de Rózsi fantasztikus erőről tett tanúbizonyságot, és szép lassan jöttek a hírek arról, hogy a számunkra oly kedves “fiú” már terveket szövöget a jövőről, koncertekről.

2003. november 13-án megjelent a Menyhárt János - Závodi Gábor -Demjén Ferenc nevével fémjelzett új lemez HÍVLAK címmel.
2004.12.30.án nagyszabású koncertet adott, melynek koncertanyaga 2005.Áprilisában jelent meg dupla CD-én és DVD-én.

Demjén Ferenc dalszövegek

1001 éjszaka
2000 éj kell
2000 éves álmok
A barátság
A béke még vár
A fény
A Föld könnyei
A gárdista
A holnap a cél
A lelkünk most is vágtat
A ma lesz a tegnap holnapja
A motor és a rock n'roll
A nap felkelt már
A szabadság vándorai
A szerelemért
A varázslat a rácson túl él
A világ tetején
Aki mellénk áll
Álmaimon át
Álmodni mernünk kell
Álmok ajtaján
Álom és ébrenlét
Álomarcú lány
Amíg élünk szeretni...
Angyallány
Árny és a fény
Az angyalok útján
Az élet gyors
Az ördög csókkal vár
Boszorkányéj
Búcsúzások, találkozások
Búcsúzni a jótól
Bújjunk el
Bűnök nélkül
Csak a vágy ölel át
Darabokra törted a szívem
Detonátor
Egy dal a Tiszáért
Egyet előre és kettőt hátra
Egyetlen egy perc
Egyirányú utca
Együtt érkezünk, együtt távozunk
El kell, hogy engedj
Elkésett üzenet
Elkéstünk rólad Hollywood
Elment a kedved
Elmúlt egy nyár
Élni és győzni
Elrepült nagypapák
Elveszett gyémántok
Epilógus
Ezzel még tartozom
Fagypont fölött miénk a világ
Falusi nyár
Fejünk felett húznak el...
Fekszem az ágyon
Féktelen éj
Felhőkre festett kép
Felhős az ég
Felnőtt gyermekek
Folytassátok holnap
Föld és ég
Földvár felé, félúton
Fújom a dalt
Gyertyák
Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Ha próbálsz valaki lenni
Ha tudnám, hogy még vársz
Hadd főzzek ma magamnak
Hiányzol...
Hintaló
Hívlak
Hívott a Hold
Hogyan érsz el?
Hogyan tudnék élni nélküled?
Honfoglalás
Iskolatáska
Ismerj rám jóbarát
Jégszív
Jó hír kell
Jöjj vissza vándor
Kancsal a hold
Keresem a völgyet
Két pont közt a híd
Kétezer éves álmok
Ki lép a lelkeden át
Ki lesz, ki újra elhozza?
Ki marad majd a barátom?
Kihűlt üres kocsmák asztalán
Kinőtt a szárnyunk
Kit az ég küld el hozzád
Lángolt a nyár
Lassú az út
Léggömb
Légy hű örökre
Legyen ünnep!
Lepihenni melletted
Lépj ki álmaimból
Lusta négy
Ma lesz a holnap tegnapja
Már sohasem kérlek
Maradj itt velem
Még repülünk
Megszökött a szerelem
Ments meg
Mesél a szemed
Messziről jött lány
Mi kell?
Miért maradtunk gyermekek?
Miért szólsz rám?
Miért...?
Mikor a harangok a csendért szólnak
Mikor elindul a vonat
Mind egy szóra várunk
Mindenféle téren
Mindig arra mennék
Mindig ide tartozol
Mindig ugyanúgy
Mindig volt,mindig lesz
Mint a vulkán
Mint egy álom
Mit vársz bolond
Mosolyod börtönében
Mosolyogj a holnapért
Most kell a most
Most kell eldöntenem
Most ne nézz így rám
Nálad van a mennyország
Néha eltününk
Neked baj lehet a szíveddel
Nekem 8
Nekem szűk a világ
Nekünk, nincs ami ellenáll
Nem hiszek a múltnak
Nem kell, hogy megbocsáss
Nincs fék
Nyiss ajtót hát
Nyomjad a pedált
Olyan messze van
Pedál
Repülj el álmodban hozzám!
Rózsaszín köd szállt ránk
Sajtból van a Hold
Sasok és angyalok
Sohase félj
Sose add fel...
Sose mondd, hogy nem
Sose volt szerelem
Szabadíts fel!
Szállj el szabadon
Szelíd angyalok
Szellemvasút
Szerelem az utolsó percig
Szerelem első vérig
Szerelem második vérig
Szerelemből buktam el
Szerelemvonat
Szeress úgy, ahogy én
Szeretlek
Színeid
Szívj friss levegőt
Szóljon a telefon
Te vagy az őrangyalom
Tedd kezed a szívedre
Tegnap volt
Törjél szét minden gátat
Tükör II
Tűz és vágy
Úgy ébredni fel
Úgy szeretném
Új csodákat látni
Ússz át velem éjjel a folyón
Ünnepelj, míg élsz
Valahol réges-régen
Valahol, mindenhol és sehol
Vár rám egy angyal
Várj, míg felkel majd a nap
Várok rád
Védem a szemem
Végre nálad lehetek
Vesztes vagy egyedül
Vigyél bele a jóba
Viszlát tegnapok
Zenekari busz

 


Popegyüttesek oldalai:


Ez One
Desperado
Exotic
Fresh
Groovehouse
Hip Hop Boyz
Kredenc
Matyi és a Hegedűs
Pacsirták
Szikora Róbert és az R-go
Tornado

Énekesek oldalai:

Baby Gabi
Fekete Pákó
IVAN
Korda György - Balázs Klári
Koós János
Kozma Orsi
Mark
Palcsó Tomi
Pflum Orsi
Postás József
Ricky
Rony
Schwartz Dávid
Soltész Rezső
Széles Iza
Torres Dani
Varga Feri - Balássy Betty


Humoristák oldalai:

Badár Sándor
Bajor Imre
Somogyi András
Szőke András

Gyerekműsorok oldalai:


Csicsi
Judit és a Zenemanók
Füles mackó
Lilly baba

Gyerekműsorok oldalai:


Lilly baba
Füles mackó

 

Ajánlott oldalak:

Rendezvényszervezés